Close
Modernist Design in a 1960s South West London House

Modernist Design in a 1960s South West London House

Utilising their fresh approach to kitchen design, Pluck created a beautifully bespoke and practical living space with a modernist aesthetic.

In a 1960s modernist house in South West London, this kitchen feels spacious and light and yet it has a narrow footprint, occupying an area that was an adjacent alleyway.

Architect John Eger, founder of Eger Architects designed a wraparound extension that incorporated the old garden passageway into the core space of the ground floor and in doing so created an open plan, living kitchen dining room perfect for family life.

The house was built on the site of a WWII bomb and integrating the alleyway meant the old internal wall of the bombed Victorian terrace became the new wall of the kitchen, which included two chimneys with recesses where former fireplaces had been. This threw-up particular challenges for the kitchen design and working with Pluck, John designed cabinetry that fitted the recesses of the existing walls. Pluck individually tailored each cabinet so the compact space could be used to its maximum potential; the result being that in this kitchen no two cabinets have the same dimensions.

Visually the homeowners wanted a kitchen that fitted with the modernist aesthetic. The cabinet doors are London Plane veneers and the timber was from a tree sourced locally and sustainably from a site within a mile of the project. Pluck carefully arranged the veneers to enhance the grain and texture of the wood.

Finishes were chosen to compliment the exposed London stock brickwork and new terracotta tiled floor. Opting for a gently speckled warm grey Corian, means the worktop’s hard lines are softened in appearance. A set of shelving in Pluck’s Ruskin Blossom laminate acts as a divide between the kitchen and breakfast nook and adds a delicate pop of colour.

www.pluck.kitchen
Instagram: @pluckldn
Twitter: @pluckldn

Close