Close
Lofty Heights in a North London Maisonette

Lofty Heights in a North London Maisonette

Formerly a dark and cluttered maisonette, Amos Goldreich Architecture took on a challenging brief and created a light and airy living space.

Briefed with transforming a small and gloomy maisonette into a light and airy home with added space and added value, Amos Goldreich Architecture took on the challenge and created a stunning new living space complete with the addition of a loft conversion to provide a tranquil haven for the owners.

Space and Storage Solutions

The property forms part of a Victorian end of terrace house in North London and includes a bespoke feature staircase to the new loft space, fulfilling the clients’ requests to maximise all possible space whilst creating a new home that felt light, airy and calm. 

The loft, although relatively small due to planning policy constraints, provides the clients with a light-filled room for use as a multifunctional, zen space. Additional storage has been subtly integrated into the eave space, which is easily accessible, and the new dormer windows open to a Juliette balcony, maximising natural light and providing an indoor-outdoor flow.

Staircase Design

A bespoke winding timber staircase provides access to the loft from the floor below. The existing layout of the top floor only allowed for a very tight footprint for the new staircase, which was one of the biggest challenges. The staircase had to be both functional and beautiful. 

The stair treads are built out of solid oak to match the existing floor throughout the flat. Timber slats, spanning the full height of the staircase provide a safe enclosure while keeping the staircase transparent. At the loft level, the slats become a balustrade. A glass balustrade is fixed to the inner face of the stairs and the space beneath the staircase utilised as built-in storage. 

Amos Goldreich, Director at Amos Goldreich Architecture, said: We are delighted with how this project has turned out. What started as a confined, dark maisonette, has been utterly transformed with the provision of a new, multifunctional loft space, alongside the clever integration of storage throughout the property which allows the homeowners to keep the spaces uncluttered and reflect the sense of lightness and calm they were so keen to inject. Just because it is a small project does not mean it has not been challenging. The integration of the bespoke staircase was particularly tricky, but we feel it is a triumph and encapsulates the very essence of the brief; to be beautiful and purposeful, as well as adding value to the property through thoughtful design.”

www.agarchitecture.net
Twitter: @amosgoldreich
Instagram: @agarchitecture

Close